home l forum l impress l info@rijecani.com

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

marketing@rijecani.com

 Aktualno


Položen kamen temeljac Zapadnog trgovačkog centra
»Korzo pod krovom« za 50 milijuna eura


Kliknite na fotografiju i pogledajte uvećano

Centar će nuditi oko 60 trgovačkih prostora isključivo u najam, a očekuje se otvaranje oko 800 novih radnih mjesta

RIJEKA – Na gradilištu zapadnog trgovačkog centra uz Zvonimirovu ulicu svečano je upriličeno polaganje kamena temeljca, čime je službeno započela gradnja ovog golemog kompleksa u koji investira tvrtka ZTC, kao dio grupacije austrijske tvrtke Universale International GMBH iz Beča, a koja je opet u 100-postotonom vlasništvu Unicredit bank Austrie.

Priprema za samu gradnju trajala je ukupno 12 godina, od kada su se predstavnici investitora bili prvi puta obratili gradskom Odjelu za urbanizam, a kako je najavljeno na svečanosti, rok dovršenja ovog trgovačkog kompleksa zacrtan je za kraj 2011. godine, dok se samo otvorenje planira negdje u proljeće 2012. godine.


ZTC zamišljen sa Tornjem

– Već je unaprijed svoj prostor zakupio trgovački lanac Plodine koji će ovdje otvoriti svoj prvi hipermarket u sklopu nekog trgovačkog centra, a od ostalih tvrtki koje su potvrdile svoj dolazak izdvajamo njemački Mueller, C&A te robnu marku New Yorker, dok smo s još 40 potencijalnih zakupaca u pregovorima, naglasio je direktor Universale Internationala Michael Wittmann.

U ime ATP Projektiranja, koja je autor projekta centra, arhitekt Dario Travaš naglasio je da će ZTC imati ukupno šest etaža, iako će samo posljednje dvije biti vidljive iz Zvonimirove ulice.

– U objektu su projektirane tri trgovačke etaže koje se sastoje od okvirno 60 trgovina te dvije etaže namijenje parkiranju za oko 950 vozila. Troetažna promenada ovog trgovačkog centra otvara se kroz svoje ostakljene fasadne liftove prema spektakularnoj panorami Kvarnerskog zaljeva, a cijela topografija mediteranskog krajolika s pogledom na Krk, Cres i Istru zrcali se u geometriji krovova građevine, ukratko je prezentirao svoj rad arhitekt Travaš.


Toranj i hotel planiraju se kasnije izgraditi

Ukupna brutto razvijena površina građevine iznosi oko 57.000 četvornih metara, a iako investitor nerado govori o ukupnim troškovima, vrijednost investicije procjenjuje se na oko 50 milijuna eura!

Kako dodatno doznajemo od investitora, centar će nuditi oko 60 trgovačkih prostora isključivo u najam, a Wittmann iz dosadašnje prakse već izgrađenih sličnih centara Universalea izvodi broj od potencijalno 800 novih radnih mjesta.

Na naš upit o tome kako gledaju na prisustvo konkurentskog Tower centra na Pećinama, Wittman odgovara kako je Rijeka dovoljno velik grad za dva velika trgovačka centra.

– Osim toga, naš koncept je posve različit od ostalih, jer ovdje neće biti casina, pomfri-barova niti kina, nego je sve skupa zamišljeno kao »Korzo pod krovom«, dakle šetnica uz trgovine sa svake strane, koje će privlačiti ljubitelje mode, mlade, žene i muškarce, dodao je Wittmann. Na samoj svečanosti polaganja kamena temeljca okupili su se brojni predstavnici investitora, gradske i županijske vlasti, ministarstava, Riječke Nadbiskupije, izvođača Osijek Koteksa i drugih poslovnih partnera uključenih u projekt.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo što austrijski investitor nije odustao niti nakon dugogodišnjih priprema niti u aktualno vrijeme kada je većina ostalih zaustavila projekte u Hrvatskoj.

– Izgradnju ZTC-a danas treba sagledavati i kao prvi korak revitalizacije ovog dijela Rijeke te se nadamo da će ovaj sadržaj ubrzati i proces rekonstrukcije koji se očekuje na području sada već bivše rafinerije INA-e na Mlaki, zaključio je Obersnel.

piše: Iva VLAŠIMSKY (novilist.hr)

objavljeno: 08.06.2010.Pročitajte još...

 Želite se oglašavati
na Rijecani.com?

marketing@rijecani.com

Kontaktirati nas
možete na:

info@rijecani.com


Pridružite nam se
na Forumu:

forum.rijecani.com

Multimedijalne
sadržaje šaljite na:

info@rijecani.com

 

website by Rijecani.com © 2010 l kontakt l marketing